Dersin Adı | İkram ve Servis Hizmetleri |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
HYHY 220 | Güz/Bahar | 2 | 0 | 2 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Ön Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Uçuş süresi boyunca, yolculara sunulmakta olan servislerin bütünüdür. Uçuşta sunulan ikram tepsisi yolcunun önüne çıkana kadar birçok aşamadan geçmektedir. Bu aşamalar, havayolu, ikram firmaları ve malzeme sağlayıcı firmalar arasında oluşan, "İkram Servis Sistemi" içinde gerçekleşmektedir. Ders havaalanlarında yolculara hizmet eden Lounge Servisini de kapsamaktadır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Derste, servis ve ikram hizmetlerinin tarihçesi, servis personeli, nitelikleri ve kişilik özellikleri, servis personelinin mesleki donanımı anlatılır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | İkram ve Servis Hizmetlerine Giriş | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
2 | İkram Nedir | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
3 | Servis Nedir, Servis Teknikleri Nelerdir | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
4 | Uluslararası Servis Terimleri | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
5 | Hava Alanlarında Yolcu İkram ve Servisi | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
6 | Uçakta İkram | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
7 | Ara Sınav | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
8 | Uçakta Servis Teknikleri | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
9 | Uçakta Servis Teknikleri | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
10 | Uçakta Servis Teknikleri | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
11 | Uçakta Servis Teknikleri | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
12 | Hava Alanı Lounge Servisi | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
13 | Hava Alanı Lounge Servisi | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
14 | Genel Değerlendirme | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
15 | Genel Değerlendirme | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
16 | Final | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
Ders Kitabı | Ziyafet ve İkram Yönetimi Nilgün Sevinç |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 16 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 2 | 32 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 10 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 10 | |
Final Sınavı | 1 | 15 | |
Toplam | 109 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Turizm ve otel işletmeciliği alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibidir. | |||||
2 | Turizm alanında edindiği bilgileri uygulama alanında kullanır. | |||||
3 | Alanı ile ilgili olarak toplumsal, bilimsel, kültürel, hukuksal ve etik değerlere uygun hareket eder. | |||||
4 | Turizm sektöründe yer alan işletmelerin satış pazarlama stratejilerini geliştirir. | |||||
5 | Ülke ekonomisi ile turizm ekonomisi arasındaki ilişkiyi yorumlar. | |||||
6 | Alan ve alandışı gelişmeleri yakından takip ederek, sosyal ve akademik yönden kendisini geliştirir. | |||||
7 | İki yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |||||
8 | Mutfak hizmetleri ve teknikleri ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olup, ikram ve servis usullerini uygular. | |||||
9 | Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programlarını kullanır. | |||||
10 | Edindiği bilgi ve becerileri toplam kalite yönetimi yaklaşımıyla değerlendirerek sürekli gelişimini sağlar. | |||||
11 | Otel işletmesinde yer alan; önbüro, kat hizmetleri, yiyecek içecek ve insan kaynakları, muhasebe departmanlarının işleyişini kavrayarak stratejilerini uygular. | |||||
12 | Toplantı, kongre, konferans, fuar organizasyonlarını planlar ve uygular. | |||||
13 | Seyahat acentaları ve tur operatörlerinin çalışma alanını kavrayarak biletleme, ürün geliştirme ve paket tur tasarlama görevlerini yerine getirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest